Quotes

"Fear is a disease; hope is its only cure." - CloneWars quote

petak, veljače 26, 2010

nje-Hrvatska - 1. priča

Uvod

Prije par godina obradovao sam se kada sam cuo da se Hrvatska želi informatizirati (projekt e-hrvatska). Zvucalo je super i to u svim pogledima podržavam. Posto imam malu firmu odmah sam poželio koristiti e-PDV, e-Regos, e-Porezna, ..., vjerujuci u velike ustede u vremenu koje to mora donjeti.
Predao sam zahtjev FINI za e-karticu jer od nje sve poćinje. Tu nije bilo previse problema i cijeli proces dobivanja e-kartice završio je u cca 2 tjedna.
Tako sam krenuo koristiti sve te servise. Slijede price mojih iskustva s pojedinim e-servisima.


Tu spada predaja PDV, IP, ... obrazaca i pregled porezne kartice (vrlo vazno knjigovodama). Stvar radi tako da download-te aplikaciju od prezene u kojoj sve to radite. No to vam nece biti od previse koristi ako vam knjigovoda daje te obrasce u papirnatom obliku jer ce te ih morati pretipkavati. Tako da bi stvar bila jednostavna knjigovoda vam mora dati te obrasce u elektronickom formatu propisanom od porezne (njihova shemaXML formata). Naci ako vas knjigovoda to ne moze onda ga probajte nagovoriti da se update pa da moze ili nadite novog koji moze. Da li moze ili ne ovisi o softweru koji koristi pa cete odmah znati koliko ulaze u svoje poslovanje. Pretipkati PDV obrazac njie neki problem ali ID je (ako vam firma ima preko 10 zaposlenih) pa je lakse otici do porezne s papirnatim.
Zamjerka ovoj aplikaciji je kod ispisa poreznih kartica. Naim nije moguce ispisati cijelu karticu gdje su detaljno ispisani svi konti i poslati je takvu knjigovodi. Nego to morate raditi konto po konto sto je dosta dugotrajan i dosadan posao. To se isto moze izbjeci ako vas knjigovoda koristi e-poreznu jer mu onda mozete dati ovlastenja da ju sam pogleda kada god želi. Nadam se da ce moj uskoro poceti koristiti ovaj servis.
Druga velika zamjerka je sto aplikacija radi samo na Windows OS sto je dosta diskriminirajuce ali od nase uprave uobicajeno.

1 komentar:

Anonimno kaže...

..... i obala jadranska, jaDranska.
I prekrasno plavo moore, s vise ...