Quotes

"Fear is a disease; hope is its only cure." - CloneWars quote

srijeda, svibnja 04, 2011

e-Hrvatska - kako bi trebalo biti

Koliko mi se cini ljudi koji su radili e-Hrvatska servise nisu nista pitali svoje krajne korisnike (nas obicne smrtnike koji to trebamo koristiti). Tako danas imamo po mom nje-Hrvatsku koja je (mozda) olaksala stvari samo sluzbenicima u drzavnoj upravi. Krajni korisnici se i dalje moraju koprcati s svim glupostima drzavne administracije.

Tu je moj generalni pogled kako bi to trebalo izgledati gledano sa strane korisnika.

To bi trebao biti jedan web servis (sada su to najmanje 3 ili 4 sustava). Zasto web servis? Zato jer bi bio poprilicno neovisan o korisnikovom softveru i OS. Taj servis bi autoriziranoj osobi poslodavca omogucavo slijedece:

Prijavu i odjavu radnika

Upisuje se OIB radnika kojeg zeli prijaviti. Servis mu sam izlista potrebne informacije o radniku. Nakon provjere tih informacija (dali se stvarno radi o osobi koju se zeli prijaviti) vrsi se potvrda ili se odustaje od prijave. Nakon potvrde servis sam salje potrebne podatke drzavnim sluzbama (mirovinsko, hzzo, ...).

Porezni poslovi

Predaja obrazaca (PDV, obracun placa, uvid u poreznu karticu, ...).
Obracun placa bi trebao sadrzavati sve podatke o placam radnika placenim doprinosima i porezima. Drugim sistavima (kao npr. regos) bi se potrebni podaci autmatski slali.


Ja u nadi cekam dan kada ce to otprilike tako funkcionirati no nisam siguran da cu ga docekati. Do onda bilo bi najbolje bojkotirati sadasnje e-Hrvatska servise jer oni pomazu samo drzavnoj upravi a ne i nama za kog su stvoreni. Stoga bi trebali obasipati upravu potrebnim obrascima (kao neka vrsta gradanskog neposluha) pa neka si ih sami prepisuju i skeniraju dok ne stvore nesto od cega cemo i mi imati koristi.

Nema komentara: