Quotes

"Fear is a disease; hope is its only cure." - CloneWars quote

petak, veljače 25, 2011

nje-Hrvatska - priča 3.

Eto napokon nastavak. Danas o e-Zdravstvno (prijave, odjave i ... radnika na zdravstveno osiguranje). Kao i za ostale servise e-Hrvatske treba vam FINA e-kartica. Na svu srecu e-zdravstveno je bolje rijeseno od e-mirovinskog (koje je totalna katastrofa, naprosto za ne vjerovat). Da bi koristili e-zdravstveno morate instalirati SuperJam aplikaciju.

Sto je SuperJam?

Google ce vam dati malo informacija jedina vrijedna je (mozda ne i tocna) www.docte.hr . Na stranicama te tvrtke gotovo nista odnosno "under construction". Moram priznati da je po meni i SuperJam "under construction".
On se instalira pod imenom SuperJam sto je problem kad ga trebate pokrenuti jer vi ubiti trazite nesto sto bi barem u naslovu imalo "zdravstvo". Kada uspijete povezati da je SuperJam u biti e-Zdravstveno i pokrenuti program vidite da taj program nema veze sa suceljem drugih programa koje ste do sada koristili. Gotovo nikakve povezanosti tako da vam snalazenje bez uputstva ne dolazi u obzir. Kada malo procitate uputstva shvatite kako program radi i mozete dalje no povremeno cete se morati vratiti na uputstva jer su stvari totalno neintiutivne. Recimo samo na primjer pretrazivanja su "case sensitive" sto mislim da je vrlo lose. Upiste nesto i znate da postoji a program veli da nis nemre naci samo zato jer niste pogodili da li su velika slova ili mala. No dobro je sto kada upiste neki podatak npr. broj osobe pri zavodu ostali se podaci sami popune (naravno samo za one osobe za koje vi imate pravo to vidjeti). Aplikacija ima dosta problema pa cete morati zapamtiti procedure kako sto izvesti bez muke ili ponovnog unosa.
Ima tu i jedan problem koji nije toliko do SuperJama, a to je da kada je osoba osigurana na zavodu za zaposljavanje prijavu necete moci provesti. Prije toga cete morati nazvati e-zdravstveno sluzbu za korisnike te njima reci koju osobu zelite prijaviti pa ce je oni odjaviti a vi ce te je tekar tada moc prijavit. Osim sto mi nije jasno zasto to ne moze biti automatski, problem je sto ih telefonom zna biti tesko dobit.
Za zavrsetak prijave cete morati pricekati cca 24 sata (vrlo cesto i prije). Ono sto je pozitivno je posto se podaci sami povlace sa zavoda puno je manje mogucnosti za greske (sto nije slucaj sa e-mirovinskim). Isto tako dobivate email kada se to desi (sto opet nije slucaj s e-mirovinskim). Ono sto malo usporava stvar je sto original prijave salju postom te on dolazi za cca 10 dana. Ako je neki doktor zaj... i nece vam priznati kopiju (knjizicu nemate jer za nju treba min 1 mjesec (ja sam jednu cekao 6 mjeseci)) mogli bi imati problema.
Sve u svemu prijave radnika na e-mirovinsko i e-zdravstveno je poprilicna muka i ako nemate iznad prosjecnog infromatičkog znanja i puno zivaca ili osobu koja se samo time bavi mozda je cak lakse otici na salter i pricekati u redu.

Nema komentara: