Quotes

"Fear is a disease; hope is its only cure." - CloneWars quote

petak, svibnja 18, 2007

Windows Vista

Eto silom prilika dosao sam u kontakt s Vistom Home. Nakon prvog fasciniranja grafikom i nekim stvarima u sucelju (kvazi 3D odabir prozora) koje su me stvarno ugodno iznenadile usljedili su negativna otkrica.
  • Nero nije kompatibilan ok to nije do Gatesa.
  • Brisanje velikog filea oteglo se u nedogled (nesto se zblokalo). Tu sam dobio osjecaj da nesto u sistemu opako ne stima. No nakon nekog natezanja uspio sam obrisati taj file.
  • moje standardne bojke s media playerom. ono kako jednostavno playati dvd snimljen na disku.
  • zazelio sam skopirati dvd (ne film nego SUSE instalaciski DVD) ali kako to napraviti. Cini mi se da su mi zaboravili dati upute s osom jer kako to napraviti nikako nisam mogao naci.
  • file explorer stalno nesto loada cim otvorite neki direktorij. Gore u imenu filea se vidi zeleni progress bar. Tako da je to mozda razlog problema s brisanjem velikih fileova. Vejrujem da se to negdje u konfiguraciji zaustaviti.
  • Postavke za display i graficku karticu malo su skrivene tako da ih nije bas lako naci.
Našlo se tu jos negativnih sitnica ali stvarno me iritira to sto kupite laptop s Vistom i ne daju vam instalacijski cd viste nego je ona vec na hardu. Tako ako vam nesto krepa ili jednostavno zaželite ponovo instalirati Vistu nemrete. Super fora. Isto tako upute za Visti ne dobijete. Tako se pitam sto sam uopce kupio (sigurno neku licencu - pravo koristenja). No sto mi vrijedi to pravo ako ne mogu instalirati Vistu da iskoristim to pravo. Vjerujem da su u Mirosoftu smislili rijesenje za ovo i bas bi ga volio znati ali pre lijen sam da ga sad idem tražiti.
Kao i obicno s vindozama cini i dalje mi se da je to sistem za one (lijene) koji ocekuju da nesto naprave jednostvano prema neko shemi i cim nesto odskace od sheme bolje da odustanu jer je to tada postaje gotovo nemoguce. Mogao bi se to jos nazvati blesios. Ili radi ili ne. Sve imalo kompliciranije dobro je skriveno pod tepihom.
U ovim razmisljanima sigurno nisam bas objektivan jer volim Linux ali samo kada pogledate omjer cijene i kvalitete odmah vam je jasno da trebate koristiti Linux (u mom slučaju SuSe).