Quotes

"Fear is a disease; hope is its only cure." - CloneWars quote

četvrtak, svibnja 10, 2007

Novi Laptop - Acer Aspire 5100

Evo kupio ja novi laptop pa da podjelim pricu s instalacijom Linuxa s vama.

Posto sam vrlo zadovoljan Suse linuxom odlucio sam se da instaliram tu distribuciju. Nabavio sam je na mojCD.hr . I lijepo je dosla taman kada i laptop. Super.

I krenem ja to instalirati ali kad tamo neka greska nakon cca 20minuta. kaze kdebase3 paket ima gresku pa me pita da ga downloadam ponovo. Cudno instaliram s CDa pa ovo pitanje smatram smjesnim ali neka im. Nakon par minuta svatim ja da imam gresku na CD i da zato taj file ne moze ispravno procitati. Decki iz mojCD malo bi trebali pripaziti sto prodaju no tko radi taj i grijesi. Nis skopiram ja cd na hard drugog kompa postavim da je taj dir dostupan preko httpa (apache) i pokrenem insalaciju i sve stima do naravno kdebase3 paketa. Ok skinem taj paket s neta bubnem ga u umjesto starog i stvar proradi. Yes!

Ok nakon uspjesne instalacije pogledam sto mi je od hardvera prepozno i kad tamo dosta toga ali ne grafiku ATI, modem i DSL modem (to je najvjerovatnije jer nije ni bio prikljucen :) ). Pa krenem po redu.

Odlucim se prvo staviti u funkciju DSL modem tako da mogu traziti info i skidati potrebne datoteke s neta. To je proslo bez problema preko YaST-a.

Sad je dosla na rad grafika. Brzo sam naso suse upute i skinuo zadnju verziju drivera te ga instalirao prema uputama. Ali kod izvodenja "aticonfig --initial" eto meni segmentation fault. Bas super. Krenem ja ponovo citati suse upute i svatim da su razlicite od atijevih. Nakon malo pipkanja i switchanja izmedu runlevela svatim da moram instalirati kernel-source i gcc pakete. Nakon toga stvar je prosla. Najvjerovatnije bi prosla i s atijevim uputama da sam imao instalirane spomenute pakete.

I tako nakon 2-3 sata stvari su proradile. U buducnsti cu jos morati se poigrati modemom, wirelessom, i jos mozda necim. Pa mozda uslijedi nastavak price.

Nema komentara: