Quotes

"Fear is a disease; hope is its only cure." - CloneWars quote

subota, studenoga 27, 2010

Slanje velikih attachementa emailom - totalna glupost

Ukoliko koristite email sigurno ste koji puta dobili ili mozda poslali email s attachmentom vecim od 2MB. Ako ste ga primili onda ste mozda imali problema s downloadanjem (ako ste na sporijoj vezi ili ograniceni prometom - mobilni uredaji) ili vam je zapunio mailbox te druge mailove niste mogli primiti. Ako ste ga poslali onda ste da morali uploadati (sto zna potrajati) a zadali ste galvobolje onima koji ga primaju. Najlude je kad vam slanje (nakon silnog uploadanja) ne uspije jer premasuje limite primateljevog mailboxa pa to izvodite par puta dok ne shvatite u cemu je problem. Sreca je sto cesto to rade noviji (neupuceni) korisnici ili stariji ljudi koji malo teze kuze (ili ih ne interesira) kako stvari funkcioniraju.
Kod svih ISP ukljucujuci tu i sve popularne webmail servise (Google Mail, ....) postoje limiti koji ogrnicavaju slanje velikih email poruka (to su pretezno one s velikim attachmentima). Da nema tih limita situacija bi bila jos gora.
Kako onda poslati veliki email. Recimo slike svadbe u super rezoluciji ili video. Riješenje je u koristenju online shareing/backup servisa koji su se poceli pojavljivati prije dosta godina u raznim oblicima, a u zadnjih 2 godine su sve popularniji. Radi se o servisima koji sluze kao vas dodatni disk koji onda mozete (ali nemorate) dijeliti drugima. Naci u gornjem primjeru uplodate slike na takav servis dozvolite djeljenje (shareing) i pozovete (email, chat, facebook, ...) onog s kim to zelite podjeliti. Mozete podjeliti i sa svima (public). Ovisno o servisu to moze biti pomocu linka, posebnog programa, ... .

Plusevi su:
  • jednom uploadate pa djelite kome i kad zelite
  • ne zakrcujete drugima mailboxove
  • primaoc samo odlucuje kada i gdje ce downloadati (posebno bitno kod sporih veza (mobitela))
  • zajednjicko uredivanje dokumanta (ne ide ja tebi saljem ti promjenis pa ti meni vracas nazad, itd). Tu je isto cesta pojava da servis sprema sve verzije. Tako se u bilo kojem momentu mozete vratiti na neku od prijasnjih verzija.
  • dosta tih servisa koristit backup odnosno sinhronizaciju vasi podataka izmedu raznih uredaja (kompjutor, mobitel, laptop)
  • vrlo cesto servisi nude free račun (account) koji je ogranicen kolicinom podataka (obicno na 2GB)
Minusi:
  • za paranoicne sigurnost - da ne bi mozda netko, tko ne smije, vidio vase podatke
  • vrlo cesto se zahtjeva od primatelja da ima account na odredenom servisu sto njemu nije uvijek po volji
Eto i kratki prikaz par servisa koje sam osobno isporbao:

box.net

Zgodan servis s kojim sam se prvo susreo. Naci sto se mene tice ima najduzu povijest. Ima free account, sucelje je intinuitivno ali nema neke od opcija koje noviji servisi imaju ili su nespretno rijesene (posto su dodavane naknadno). Ja ga jos samo koristim za public sharanje odnosno onda kada ne zelim ljude gnjaviti otvaraju svoj account.

dropbox
Po meni servis koji se najbolje integrira sa vasim racunalom. Na racunalu (bilo Linux ili Windows) imate direktorij (dropbox) u koji mozete stavljati direktorije, fileove kako to inace radite na svom racunalu. Za djeljenje morate koristiti klientsku aplikaciju ili web sucelje. Na svim vasim uredajima (na kojima je instaliran) vidite sadrzaj dropbox direktorija. Pamti verzije vasih dokumenta (za free account to je ograniceno na 30dana). Servis koji se jednostavno koristi i vrlo je dobar za zajdničko uredivanje dokumenta (kolaboraciju) te ga ja za to najvise koristim.

spideroak

Servis pun opcija i fleksibilnosti no s nesto malo kompliciranijim koristenjem (suceljem). Naci idealan za napredne opcije. Ja ga koristim za backup svega i svacega. Te mi je radi toga vrlo drago sto ima command line sucelje.

Vjerujem da ovakvih gneneralnih servisa postoji jos puno pa cete lako naci svog favorita. Ako ne, postoji i dosta specijaliziranih servisa za djeljenje fotografija (google picasa, flicker), videa (youtube), koje ste vec upoznali ili vec koristite. A slanje velikih attachmenta posaljite u proslost.

Nema komentara: