Quotes

"Fear is a disease; hope is its only cure." - CloneWars quote

petak, veljače 01, 2008

Dynamic DNS - ako zelite budite lako dostupni

Dynamic DNS je vec jako dugo prisutan. On daje mogucnost kompjuterima s dinamicki dodljenjenom IP adresom da mogu biti dostupni preko stalne domene. To znaci da omogucavaju real time update DNS zapisa. Koliko znam tehnicki stvavar je ista kao normalin DNS a jedina razlika je sto dynamic DNS zapis ima vrlo kratki TTL (time to live) i naravno cesce se mjenja pa "korisnici" moraju cesce slati upit. U proslosti to nije bilo popularno samo zato da DNS server ne postane preopterecen cestim upitima ali i updateovima zapisa.

Ja sam se prvi put s njim susreo prije mislim 3 mozda čak i 4 godine. Naime prijatelj mi je poslao email s znaimljivom domenom nesto.dyndns.org . Malo me to zaintrigiralo pa sam malo pogledo te stranice. Bio sam ugodno iznenaden jer je doticna tvrtka davala taj famozni dynamic DNS besplatno do pet njihovih subdomena. Kada sam stvar postavio bilo mi je superjer samo odjednom vrlo lako mogao pronaci kucni komp s posla i obrnuto. Da bi stvar radila trebao sam postaviti programicice koji postavljaju trenutni IP u zapis na DNS serveru. Vrlo brzo sam skuzio da gotovo svi ADSL modemi (routeri) imaju support za dynamic DNS onda mi je postalo jos bolje.

Danas sam jos sretniji jer je moji DNS hosting dodao dynamic DNS feature za domene koje hosta. Pa ce sada moje lokacije imati adrese s mojim domenama. jupi.

Nema komentara: