Quotes

"Fear is a disease; hope is its only cure." - CloneWars quote

srijeda, prosinca 27, 2006

Media Player Upgrade - DVD problemi¸

Rijetko playam DVDove na compu ali tu i tamo zazelim vidjeti neki DVD fimic ili pak neki drugi program zahtjeva (npr. Pinnacle Studio) da windows media player moze playati DVDove (odnosno DVD codec). Kod nadogradnje windows meadia playera desi vam se da codeci koji rade na starim verzijama ne rade na novim. DVD codec nije dio nadogradnje. Kvragu i taj microsoft toliko para a ne mogu dati codec. Ja sam prije 6 mjeseci naso par komercijalnih codeca tipa (nVidia ili ATI) no frend mi je danas imo slicnih problema i gotovo u manje od 1 minute naso besplatni ASV DVD player s codecom. Sumljam da prilozeni codec radi i s Media playerom (odnosno programima koji ga koriste) ali barem cete moci gledati DVDove. Za one koji bas trebaju codec a ne zele dati para (nego se baciti u piratstvo) neka skinu neki od komercijalnih i prosurfaju astalavistom (pritom se svakako cuvajte virusa).

Nepostojeci mobilni web

Mobilni operateri bruje o mobitelima s kojima mozes surfat i naci sve informacije koje ti trebaju. Zvuci super no stvarnst je totalno drugacija. Ja imam Vario i sam probao recimo T-com telefonski imenik. Malo sam se pomucio doci do njega jer su linkovi bili dosta nepregledni. Nakon sam sto sam malo rasirio frameove stvari su postale koliko toliko upotrebljive. No nazalost zumanje karata nije radilo. Isto tako probao sam koristiti Digitalni atlas na HAKovim stranicama ali tamo ne radi gumb "trazi" pa nis od toga. Reko mozda svemocni google ima nesto za te super telefone. Gmail ima mobilno rijesenje ali npr Google Calendar nema pa ga mozete samo pregledavatiu "read only" varijanti. Eto tako da cini se da jos nis prekorisno od weba prilagodenog za mobilne uredaje. Mozda jednog dana.

petak, prosinca 01, 2006

Bojanje Spinnakera

Nedavno smo trebali oslikati konkurentske spinakere (North Sails). I pojavio se problem s propustanjem boje kroz materijal. To ne bi bio neki problem ali posto se radi o velikim oslikanim plohama dolazi do mrljanja kada se pomice materijal. Srecom nas koperant je vrlo iskusan covijek pa je prije isprobao kako se stvar ponasa na malom uzorku tako da smo izbjegli sve moguce probleme. Do sada nikada nismo imali slicnih pojava a koristimo materijale vodecih proizvodaca (Dimension, Bainbridge i Contender). Tako ako ikada budete morali oslikati North Sails spinaker pazite!
Druga stvar koja se da iz ovog zakljuciti je to da se cini da su North Sails materijali losiji odnosno propustaju vise zraka. Ali za ovaj zakljucak trebali bi napraviti neovisna laboratoriska istrazivanja tako da ne bilo da sam subjektivan. Posto poznam neke ljude na takvim mjestima pa ako se domognem uzoraka North Sailsovih materijala dati cu si truda da to nabrzaka istestiramo.